keskiviikkona, huhtikuuta 16, 2008

Suomenkieli, suomenkielen, suomenkieleä...

Heipä hei! Tänään ajattelin kirjoittaa teille monien mielestä hyvin tylsästä aiheesta: Suomenkielestä, jottei homma menisi ihan kokonaan taas asiatekstin puolelle, lopusta löytyy päivänasu.

Suomen kieli. Rikas kieli. Kaunis kieli. Sointuva kieli.
Oletteko koskaan miettinyt, miten rikas kielemme onkaan?

Meillä sanat taipuvat monissa (12) sijamuodossa ja meillä on paljon eri liitteitä (ko, ...), sekä "pikku"sanoja lauseiden välissä.

Meillä, kuten monissa muissakin kielissä on myös murteita.
Itsestäni on kiva kuunnella kun aeto savoolaenen viäntää kunnon savvoo.
Itsekin olen puoliksi savolainen ja vieäntäminen luonnistuu jotensakkii. Mutta en käytä murrettani kotikulmillani. Vain mennessäni savoon. Siellä se tulee automaattisesti. Pitääkin kokeilla kirjoittaa joku postaus savoksi. Mitäs mieltä olette? ;)

Mutta savon, sekä tietysti kaikkien muidenkin murteiden lukeminen on haastavaa sellaiselle, joka niitä ei osaa. Myös minulle. En ole elänyt savon parissa aivan pienenä, joten se ei ole vereeni juurtunut. Eikä silloin luonnistukkaan aevan täyvelliseesti. Mutta ymmärrettävästi onneksi. Isäni on savolainen ja hän puhuu savoa kauniisti. Siis ei viäntämällä jok ikiistä sanua vaan normaalissa puheessa tulee esim. mie ja monet muut sanat taivuttettuina, esim. mittään, kettään, juakseminen...

Oletteko miettineet, mistä suomenkieli saa vaikutteita?
Ruotsista.
Olitiin me kuitenkin noin 100 vuotta ruotsinvallan alla, joten ei ihmekkään, että kielessämme on jotain vaikuitteita siitä.

Mutta miestä me sitten olemme suomenkielen keksineet? Emme me, Agricola. Ja kauniin kielen keksikin.
Monien mielestä myös vaikean, mutta minusta suomenkieli ei ole vaikea, koska se on äidinkielemme. Eräs kaverini sanoo päivittäin suomea vaikeaksi, koska on hyvä neglannissa ja puhuu melkein englantia paremmmin, kuin suomea, vaikka on siis aivan suomalainen.
Tässä päivän asiateksti. Mitä mieltä sinä olet suomenkielestä?

Koru on siis tehty pitkään hopeiseen ketjuun, johon olen lisännyt kaksi hakaneulaa, jotka ovat muistaakseni tulleet hintalappujen kiinnitysjuttuina ostaessani Onlystä jotakin. Ihana tuo pinkki! <3 :D

6 mielipide(ttä):

Tomikoo kirjoitti...

Suomi on mun mielestä vaikea, kaikki taivutukset ja muut. Helpommin asiat kävisi kun olisi etuliitteet (on, to, for, vai mitä noi on?) Ja suomenkieli on myös liian tasapaksua puhumista.

Rosa kirjoitti...

tomikoo: Voihan asian ajatella toki noinkin, mutta musta ainakin on Suomi helppoa, mutta ymmärrän myös, että joillekin se voi tuottaa vaikeuksia.

Anonyymi kirjoitti...

See Please Here

Anonyymi kirjoitti...

tiedoksesi vain, ei mikael agricola keksinyt suomen kieltä. hän vain kirjoitti suomalaisten sanat paperille. kannattaisi ehkä opiskella vähän historiaa ennen kuin alat kertomaan 'faktoja'

OLED kirjoitti...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the OLED, I hope you enjoy. The address is http://oled-brasil.blogspot.com. A hug.

Anonyymi kirjoitti...

Ruotsin vallan alla oltiin kyllä vuodesta 1150, vuoteen 1808 tai 1809, miten nyt asiaa haluaa tarkastella. Että PIKKASEN kauemmin kuin tuon sata vuotta.