sunnuntaina, toukokuuta 25, 2008

Puhetta farkuista asiateksti muodossa

//Tämä teksti tulee ajoitettuna, eli olen kirjoittanut tämän aikaisemmin ja pistänyt sen julkaistumaan tähän kellon aikaan, koska olen nyt kuvaamassa siihen valokuvaus kilpailuun.\\

Veikkaan, että suurella osalla ihmisistä, jotka lukevat tämän postauksen on jalassaa/päällään jotain farkkukangasta. Farkut, farkkushortsit, farkkutakki, vyö, laukku, hame.. jne.jne. Onko? Itselläni farkkuja on lähelle 10. Käytän niistä ehkä noin seitsämää. Lisäksi omistan yhdet farkku shortsit.

Moni tietää, että farkut ovat olleet kautta aikojen suosittuja. Ja varmasti tietedätte myös niiden alkuperäisen käyttötarkoituksenkin. Työhousut. Totta.

Olen kuullut monien miettivän, että miksi silloin 1800-luvulla keksittiin käyttää näinkin taipumatonta ja ratkeavaa materiaali, kuin denim.


Niin, ei meidän farkut taivu ja meidän farkut eivät kestä. Emmehän tiedä millaisia farkkuja oli silloin, kun ne keksittiin. Näin minä vastaan heidän pohtimisiinsa.

Wikipedia kertoo, että ihan ensimmäiset farkkuihin liittyvät merkinnät löytyvät Italiasta, Genovasta, mutta vuosilukua tai mitään muutakaan tietoa sieltä ei löydä.


Tunnettu Levi Straussi 1800- luvun puolivälissä, oli räätäli Jacob Davisin asiakas ja keksi, että työhousuihin lisättäisiin vähän tukevuutta paikkoihin, joista ne helpoiten repeävät, taskuihin.

Ja tukevuutta Davis keksi tuoda kupariniittien avulla. Tälläiset farkut alkoivat yleistyä ja kasvattaa suosiotaan, joten Davis ja Levi päättivät hakea patenttia keksinnölleen ja se myös annettiin. Farkkujen tuotanto alkoi nopeasti ja levisi, kuin rutto.

Nuorten farkkujen käyttö alkoi vuonna 1950, kun nuorisokulttuuri sai kasvot. Haluttiin kapinoida pukeutumalla ja ajattelemalla eritavalla, kuin vanhemmat.
Silloin nuoret ja varsinkin rokkipojat alkoivat pukeutua tähän tunnettuun denimiin. Ne tulivat silloin muotiin, eikä niistä vieläkään ole päästy.
80-luvulla oli tuttunäky poika farkkutakissa ja farkuissa. Mieluiten farkut olivat Levikset, vielä parempi, jos ne olivat Levis 501.
Nykyään farkkuja näkee päivittäin. Varsinkin nuorilla, koska 1950- luvun jälkeen niitä ei ole oikeastaan pois riisuttu.


Farkkuja on nykyään eri mallisia, muotoisia, värisiä, levyisiä, paksuisia, tiukempia, kuvioisia jne.jne

Kiva info:

Nykään lähes kaikissa farkuissa on vetoketju, mutta aina näin ei ole ollut. Vetoketjuja alettiin käyttämään farkuissa vasta 1920-luvulla, ennen sitä farkuissa käytettiin hakasia, jotka piti ratkoa pois aina pesun ajaksi ja ommella takaisin niiden tultua pesusta, jotteivat ne ruostuisi.

0 mielipide(ttä):