sunnuntaina, heinäkuuta 27, 2008

Bloggaminen helppoa?

Muutto on alkanut kovalla tempolla. Muutto minun tapauksessani on vaatteiden laittoa uuteen vaatehuoneeseen (!) ja terassillamme löhöilyä rintsikoissa ja shortseissa auringon oton merkeissä. Muuten olisin enemmänkin tehnyt, mutta en tällä koivenpirulla oikein voi mitään kantaa. Siis, en kanna jaloilla. :D Huomenna saamme pakettiauton käyttöön kolmeksi päiväksi ja alkaa isojen huonekalujen siirto. Tiistaina viedään varmaan sängyt, jänskää nukkua uudessa kodissa. Ajattelin ensi viikolla tehdä videopostauksen vaatehuoneestani. Kiinnostaisiko? Ehkä ei, mutta teen sen silti.

Noin vuosi sitten blogi oli minulle blogi, hauska harrastus. Puolisen vuotta sitten blogistani oli jo kehittynyt elämäntapa ja hauskaakin hauskempi harrastus. Nyt blogi on minulle elämä, vaikken koskaan olisi niin uskonut. Olen huomannut joissan muissakin blogeissa, että kirjoittajan blogi on hänelle tärkeä ja että sen eteen nähdään vaivaa. Vaivannäkö näkyy pitkissä ja tarkasti kirjoitetuissa postauksissa ja siisteissä kuvissa.

Bongasin tämmöisen kommentin Honey Junkien blogista

"Noora sanoi...
Harmistuin hieman tästä postauksesta, joka sinäänsä kyllä on varsin ihana ja kaunis. Kyllähän blogaaminen on helppoa, jos tarvitsee vain klikata itsensä Garance Doréen blogiin ja kopioida sieltä ranskalaisbloggarin itse ottamat kuvat. Sulatan kyllä eri lähteistä poimitut kollaasit ja lehtijuttuskannaukset, mutta eikö tämä mene hieman liikaa pelkän kopioimisen puolelle? Ilmaisit toki lähteen ihan selkeästi, ehkä olen vain tiukkapipo."


Postauksessa HJ oli laittanut Garance Dorén blogista löytyneitä kuvia ja kertonut ihailevansa ranskalaisten tyyliä. Kommentti oli kuitenkin asiallinen, eikä mielestäni loukkaava.
Minulla iski heti tämä lause silmään ja vähän hämmästyinkin: "Kyllähän blogaaminen on helppoa, jos tarvitsee vain kilikata itsensä Garance Doréen blogiin ja kopioida sieltä ranskalaisbloggarin itse ottamat kuvat"
Minusta bloggaaminen ei tänäpäivänä ole helppoa. Niin kuin HJ:kin Nooran kommenttiin vastasi.
Blogin kirjoittamisen parissa saattaa kestää parista minuutista pariin tuntiin + taustatyö. (Tämän tekstin kirjoittamiseen meni reilu tunti)
Taustatyöhön kuuluu itselläni ainakin inspiksen keruu (24h/7), kuvien otto, niiden muokkaus ja lataaminen blogiin (joka kestää joskus tolkuttoman kauan!) ja jutun suunnittelu etukäteen. (Jos kyseessä on esim. bloggari pukeutuu osa tms.)
Kirjoittamisen jälkeenkin yleensä oikoluen ja muokkaan tekstiä vielä jonkun aikaa. Tämä silmä ei kuitenkaan aina bongaa niitä kaikkia kirjoitusvirheitä, joten kieliasut eivät ole kovin kauniita vaikka oikoluenkin tekstejä.

Blogien tasokin on nykyään niin korkealla, ettei blogattavia aiheitakaan ole helppoa aina keksiä, jos ei halua saada anonyymi pataljoonaa blogiinsa "Taasko sä matkit tätä ja tätä bloggaaja, senkin ämmä, keksisit omia juttuja." -kommenttejen kanssa.
Omaan blogiin pitäisi kuitenkin saada sen verran hyviä juttuja, jotta lukijoiden mielenkiinto kestäisi tulla toistekin. Siihenhän ainakin suurin osa bloggareista pyrkii. Siis pitää lukijat kiinnostuneina ja tyytyväisinä. Blogi tekstejä pitäisi tulla suh´koht usein, kuvat pitäisi olla hyvä laatuisia ja niitä pitäisi olla paljon, kirjoitusvirheitä ei saisi olla ja tekstien pitäisi muutenkin olla täydellisiä.

Bloggaritkin ovat vain ihmisiä. Ihmisiä, joilla on varmasti (ja toivottavasti) muutakin elämää, kuin blogi. Elämää, joka itselläni ainakin on toisinaan hyvinkin kiireistä, kokeiden täyteisiä ja sosiaalisia suhteita täynnä. Yritä siihen sitten johonkin väliin työntää blogi. Blogi, jota pitäisi päivittää parikin kertaa päivässä. Välillä tämä on helppoa. Lomalla, kun sataa ja on yksin kotona. Silloin saattaa tulla neljäkin postausta yhdessä päivässä. Ei ehkä niin asiapitoisia, mutta jotain käsin kosketeltavaa sitten vuosienkin päästä.

Miksi sitten uset blogittomat kommentoijat luulevat blogien pidon olevan "helppoa"? Veikkaan se johtuvan siitä, ettei sitä ole mainittu missään. Kukaan ei ole voivoitellut, että voi voi, kun tää on niin vaikeeta ja raskasta tää blogin pitäminen. Siksi kukaan blogiton ei tiedä, miten paljon (ainakin itse) rehkin blogin eteen. Vaikkei se aina postauksissa välttämättä näy. Blogittomat näkevät blogeissa vain sen, joka heille näytetään. Blogin pitäminen on kivaa. Onhan se. Joskus ihan helkkarin vaikeaa ja raskasta.

4 mielipide(ttä):

arttu kirjoitti...

Asiaa! ja muuten, hieno ulkoasu! :)

Rosa kirjoitti...

arttu : Kiitos! :) Arvasin, etten ole aivan yksin tämän aiheen kanssa. :D

Anonyymi kirjoitti...

joo haluaisin sen videopostauksen. se ois tosi kiva

Rosa kirjoitti...

anonyymi : Tulee varmaankin loppuviikosta. Veikkaisin torstaita.