lauantaina, elokuuta 02, 2008

Henkillölisyyden turvaaminen

Aloin tuossa käyttämään taas pitkästä aikaa aivosoluja. Aivosolujen kulutus kohdistui jälleen kerran blogin pitämiseen. Tarkemmin sanottuna sen "häpeämiseen".

Taannoin olimme grillailemassa tätini luona hänen perhe ja me. Puheeksi äiti otti jonkin aasinsillan kautta blogini ja yritin epätoivoisesti pysäyttää tämän keskustelun.
En halunnut, että blogistani puhutaan tai varsinkaan, että äiti puhuisi siitä hänen siskonsa perheelle. Keskustelu kiihtyi ja kiihtyi ja serkkuni innostui kuuntelemaan ja kyselemään. Siinä sitten parhaani mukaan vastailin ja yritin edelleen pysäyttää keskustelua.
Uskon häpeilyni johtuneen siitä, etten haluaisi sukulaisiani blogini kimppuun. Pidän tätä ehkä mielummin koko maailmalle, kuin lähi sukulaisilleni. En halua, että perheeni tulee lukemaan, miten mulla meni koulussa, tai miten olen taas ostanut uuden laukun. Enkä varsinkaan halua perheeni/sukulaiseni kommentoivan sitä tyyliin: "Ai, kiva laukku. Ostit sitten taas uuden." Tai jos puran suurta kiukkuani jostain asiasta, en halua, että isä tulee lohduttamaan olkpäätään tarjoten. Kuulostaa ehkä välinpitämättömältä, mutta haluan pitää asiat ominani. Tämä kuulostaa tyhmältä. Eli haluan pitää asiat ominani, mutta kailotan niitä blogissani koko maailmalle? No, ehkä ymmärsitte mitä tarkoitin. Tai sitten ette.

Tuntuisi oudolta, että päästäisin lähimmät ihmiset niin lähelle minua, kun blogin kautta vain pääsee. Kirjoitan tänne kuitenkin niin paljon henkilökohtaisia asioita, että niistä kommentointi sukulaisilta olisi liian ahdistavaa. Miksi häpeän tätä ja yritän aina saada keskustelut tästä loppumaan mahdollisimman nopesti? Eikö bloggarin pitäisi seisoa sanojensa takana ja mainostaa vain blogiaan? En halua heidän tietävän aivan kaikkea minusta. Perustin blogin kuitenkin etupäässä itselleni ja omaksi purkautumis paikaksi. Mutta lukijat ovat aina plussaa ja mainostankin blogia parhaani mukaan mm. komentoimmalla muitea blogeja. Mutta niin kauan, kun rahaa tästä uurrastuksesta ei tipu, minulla ei ole tarvetta saada kadulta bongaamiani ihmisiä blogiini.
Miksi sitten äidilläni on pakottava tarve aina nostaa keskustelua blogistani, varisnkin kun hän tietää, etten pidä siitä? Onko hän minusta ylpeä? Vai haluaako hän kaikkien ohikulkijoiden tietävän blogstani? Sitä en osaa sanoa. "Olenhan mä ollut Hesarissakin!" se kerran sanoi...

Tietääkö oma perheesi/lähi sukulaisei blogistasi, lukevatko he blogiasi? Miltä se tuntuu sinusta? Oletko muunnellut juttujasi sen takia, että tiedät jonkun läheisen lukevan sen?

Pitkö ja kuvaton postaus, sori, no can do.

8 mielipide(ttä):

Cake kirjoitti...

Oma perheeni tietää blogistani ja tiedän ainakin siskojeni lukevan postauksiani. Ensin pelkäsin, että alkaisin alitajuisesti sensuroimaan kirjoituksiani, mutta näin ei onneksi ole päässyt käymään. Ja koska nään siskojani sen verran harvoin, on oikeastaan ihan kiva, että he lukevat blogiani ja tätä kautta tietävät mitä minulle kuuluu :)

En kyllä itsekään mainosta blogiani kaikille kaverin kavereille, koska heitä tuskin kiinnostaa kirjoitukseni uusista ostoksistani..

Rosa kirjoitti...

cake : Joo, munkin perhe tietää tästä varsn laajasti, enkä (ihme kyllä) ole alkanut tietäen sensuroimaan tekstejäni. Toivottavasti näin ei tule käymäänkään. :)

puukkohupparitytöt kirjoitti...

Kyllä meidän perhe on tiennyt kaikista näistä 3 blogista mitä meillä on nyt tyttöjen kanssa ollut. Pikkusisko ainakin lukee tätä uusinta, niitä vanhempia joskus äidillekkin esittelin, tätä en oo vielä näyttänyt, vaikka kyllä se tästä tietääkin :--) Esittelen ostokseni aina äidille, joten ei oo semmosta ahdistusta asiasta. Edellisestä blogista tiesi sukulaisetkin ja olivat melkoisen innoissaan kun kerroin sen sijoituksesta luetuimmat-listalla :--)

ida

Rosa kirjoitti...

puukkohuppari tytöt / ida : Joo siis kyllä mäkin äidille ostokset esittelen, en mä mamia pelkää. :D Enemmän ne sukulaiset mua pelottaa...

molla-maija kirjoitti...

Voi vitsi ku osaat kirjottaa hyvin:-o
Eilen kerroin serkulle blogistani, on sen verran läheinen henkilö. Sitä päivää odotan jännityksellä, kun siskoni huomaa minun bloggaavan:D Ahkerasti kun itsekin seurailee muotiblogeja.

Rosa kirjoitti...

molla-maij : Ihana saada tuollaista palautetta! Kiitos! :)
Mä en ole oikestaan kertonut muille, kun perheelle ja ihan muutamalle kaverille. Sukulaiset jotkut tietävät, kiitos äidin.

tipitii kirjoitti...

Mulla sisko tietää blogistani ja käy sitä aika ahkeraankin lukemassa. Ei se sinne mitään kommentoi, sanoo suoraan päin naamaa jos se jotain siitä haluaa sanoa. En mä ole siltä sitä yrittäyt salailla, kun se on kuitenkin nähnyt kun mä sinne kirjoittelin ja löysi blogin ihan omin avuin.

Pari kaveria löysi joskus mun blogin ja pari tuttuakin on kommentoinut tunnistaneensa mut. Silloin hävetti, en tiedä miksi. Omien vaatteiden kuvaileminen ja niiden esitteleminen vaan tuntui just sillon sellaiselta, mitä en halunnut kavereiden tietävän. Liian pinnallista ulkopuolisten silmissä, ehkä?

Toista blogiani, jossa on pohdiskelevampaa tekstiä oleb jopa mainostanut kavereille. Ehkä yritän pitää sen avulla kulissia fiksusta minästäni... ;D

Rosa kirjoitti...

tipitii : Liian pinnalliselta näyttäminen se varmasti on. Kulissien pitäminen on ihan järkevää aika ajoin. Pitäisi munkin kokeilla. :D