torstaina, tammikuuta 01, 2009

Uusivuosi...

"Aloitan lenkkeilyn. Ja siivoamisen. Ruoan laittamisen ja laihduttamisen.
Vähennän auton käyttöä ja olen oikeudenmukaisempi. Rakastan lähimmäistäni ja
säästän enemmän rahaa. Sanoinhan jo siivoamisen?" Tyypillisiä uudenvuoden
lupauksia.Ihminen on kyllä ihmeellinen vekotin. Ei tarvitse painaa kuin yhdestä napista ja tapahtuu ihmeitä. Painat vain nappulaa "arkoja asioita hänelle" ja kyllä alkaa selittelyt ja lupaukset. "Vaikka olen tälläinen teen sitä, tätä ja tota. Lupaan!" on tuttu värssy minunkin korvilleni. Ihminen lupaa ja vannoo, jotta epämukava tilanne muuttuisi. "Lupaan näin, koska en voi tehdä noin". Niin tyypillistä. Ihminen lupaa aloittaa lenkkeilyn, koska haluaisi muuttua. Hän haluaisi kohottaa kuntoaan ja laihtua. Muuttaa itseään, koska ei ole tyytyväinen sen hetkiseen minäänsä. On hyvä, jos ihminen bongaa itsestään asian, joka pitäisi olla toisin tai haluaisi sen olevan. Mutta miksi lenkkeilystä luistetaan niin helposti, jos oikeasti halutaan muuttua? Miksi sinne lenkkipolulle ei tule lähdettyä? Syy on yksinkertainen. "No, jos en tänään menen, kävelen huomenna kaksinkertaisen matkan." "Kyllä mä voin tän kerran olla pois." Eli, ei huvita/viitsi/jaksa. Takana on pitkä työ-/koulupäivä ja haluaa mielummin käpertyä peiton alle, piiloon kylmää lenkkipolkua.

Tämän takia uimahallit, kuntosalit ja lenkkipolut tulvivat ihmisiä tammi-/helmikuussa, koska lupaus on tuore ja sitä halutaan vaalia. Halutaan oikeasti muuttua ja oikeasti tehdä jotain laihtumisen eteen. Helmikuun jälkeen ihmiset alkavat unohtamaan ja luistamaan useammin ja helpommin lupauksistaan, joka on ymmärrettävää. "Mun on pakko tehä tää juttu nyt just tässä koneella, en ehi lenkille tänään. Menen huomenna."

Eikö ihminen voisi luvat asioita, jotka ovat helpommin pidettävissä? "Lupaan syödä karkkia yhtä paljon kuin tähänkin mennessä ja lupaan ostella vaatteita mielinmäärin, kuten tähänkin asti...." Eipä olisi niin paha morkkis, jos lupaus sattuisi unohtumaan.
Uusivuosi on muutenkin minusta täysin turha juhla. (viimeistään tässä vaiheessa pidätte minua tylsänä ja negatiivisena ihmisenä. Ei se mitään, sitä olenkin.) Ihmiset ostavat jopa sadoilla euroilla rakketteja, juomia, ruokaa yms. muuta uudenvuoden bileitä varten. Ja miksi? Koska vuosi vaihtuu? Vaihdetaan vain kasin paikalle ysi ja siitä tehdään niin suuri haloo... Jes? Yhden yön aikana taivaalle ammutaan Suomessa varmasti miljoonia euroja. Raketit on ihan kivoja katseltaviksi, mutta mitä käyttöä sillä miljoonalla olisi Suomessa? Suomessa elää niin paljon vähävaraisia, joilla nipin napin riittää raha ruokaan(vaikka olemmekin hyvinvointi valtio), että miksi käytämme tolkuttomasti rahaa muutaman sekunin loistaviin tulittesiin, kun sille rahalle olisi paremaakin käyttö ja paljon lähempänä, kuin tuolla korkeuksissa.

Tämä ei ole ainoa syy, miksi en diggaa raketeista. Miettikää, kuinka paljon ne värikkäät parin sekunin loisteet tuhoaa myös ilmakehää? Ne samat ihmiset, jotka jauhavat Itämerestä, kierrättämisestä ja päästöistä luultavasti ampuvat myös raketteja taivaan tuuliin ja tuhoavat siinä juuri yhtäpaljon ilmakehää, kuin me, jotka emme kierrätä. Tekopyhää?

8 mielipide(ttä):

meppen kirjoitti...

asiallista tekstiä!
olen samaa mieltä ku sinä!

Rosa kirjoitti...

meppen : Kiitos!! Siistii, meillä on parhaat mielipiteet. ;--)

tipitii kirjoitti...

Se, mistä itse kirjoitin toiseen blogiini uudesta vuodesta, on se, että uudessa vuodessa elää kaikkien juhlien ja lupausten alla toivo, puhdas toivo paremmasta.

Niin ja noista raketeista vielä. Kyllähän ympärillämme tuhlataan kaikilla muillakin tavoilla. Raketit vain ovat niitä näkyvimpiä tuhlailuja...

Rosa kirjoitti...

tiptii Sehän se juuri on. Pudas toivo paremmasta. Paremmasta, jota on lähes mahdoton saavuttaa todellisuudessa, tai ainakin enää huhtikuussa.

Kyllä, raketit ovat yksi näkyvimmistä tuhlauksen kohhteista ja yksi saastuttavimmista myös (ei sillä, en ole maailman- tai ilmastonparantaja!) Pointti olikin siinä, että yleensä myös ne maailmanparantaja ihmiset ammuskelevat niitä raketteja ja seuraavana päivänä valittavat, kun ne roskat on keräämättä ja kuinka ne roskat pilaa...

menni kirjoitti...

Uuden vuoden vaihtuminen ei oo mullekkaan mikään iso juhla. Samalla tavalla kun vappu. Miksi niitä oikeastaan juhlitaan?
Sitä vaan huomaa, että taas on vuosi kulunut, ilman, että olet saanut mitään erityistä aikaan..

Raketteja ei oo meillä ammuttu enää moneen, moneen vuoteen, enkä koe sitä mitenkään tarpeelliseksi.
Jos kaupunki järjestäis aina ilotulituksen, eikä raketteja myytäis muille, ei sattuis onnettomuuksiakaan, ja päästöjä tulis vähemmän. Sitä paitsi, ne raketit, joita saa ostettua, on sellasia pieniä, ei niistä oo juuri iloakaan.

Rosa kirjoitti...

menni : vappu nyt vielä menee, sehän on työläistenjuhla, mutta miksi uutta vuotta juhlitaan? Huomataan tosiaan, että yks vuos on taas mennyt, mitä sain aikaan?

Raketit on tosiaan tosi riskialttiita varsinkin jo juhlaa juhlistaneille. Kannatan tuota kaupungin järjestämää ilotulitusta, jolla korvataan kaikkien raketit!!

piiiia! kirjoitti...

Olen samaa mieltä rakettien osalta, mutta minusta ne uudenvuoden lupaukset on aika hyvä juttu, koska niiden avulla laitetaan itselleen tavotteita, ja vaikkei nyt koko vuoden ajan niitä noudattaisi niin ainakin saa vähän aikaiseksi. esim se kuukauden tai parin kuntosalilla käyminenkin, ei se nyt ihan turhaa ole. kun taas jos könöttäisi kotona tekemättä mitään hyödyllistä.

Ja eiväthän kaikki lupaukset ole sellaisia mitä pitäisi noudattaa joka päivä, kuten: voittaa pelkonsa hyppäämällä vaikka uimahallissa 5m korkaudesta tai luvata olla ampumatta raketteja seuraavana uutenavuotena tai panostaa johonkin kouluaineeseen yms???

No toi kouluaineeseen panostaminen on sellainen, joka usein aina johonkin unohtuu, mutta on siitä siltikin jotain hyötyä! ja tottakai tavotteita asetetaan muulloinkin kun uudenvuoden alussa, mutta jos edes silloin niin se on minusta aika hyvä!

minäkin tein muutaman lupauksen, en luvannut mitään suurta ja ihmeellistä vaan esim. saastuttaa luontoa vähemmän, kuin viime vuonna.
sillä senhän saa toteutettua helposti ainakin osaltani, koska en ole mikään erityinen luonnonsuojelia.

äh, no en nyt tiedä teksti saattoi jäädä jostain kohti "kesken" tai siinä saattaa olla paljonkin virheitä tms. mutta anti olla hyvää uuttavuotta! =)

Rosa kirjoitti...

piiiia! : Kiitos pitkästä kommentista, sait aikaan pientä hymyä ja ylpeyttä! :)

Aivan totta, lupaukset ovat ihan hyviä, jos tietää, että pystyy pitämään ne. Voin luvata shoppailla enemmän, jos tiedän, että kukkaro antaa myöten. ;) Useimmiten ne lupaukset (oman kokemukseni mukaan, tietysti) ovat sellaisia, että niistä luistetaan.
Ihme ja kumma, että ne tehdään juuri vuoden vaihtuessa. Miksei huhtikuun kolmantena tiistaina?

Oma lupauksesi kuulostaa kunnianhimoiselta, onnea sen pitämiseen. Itse en pystyisi, olen niin perso autokyydeille, busseille ja varsinkin: tietokoneelle. Suurelle ilmaston saastuttajalle. Bad me.

Hyvää uutta vuotta 2009 sullekkin! :)