keskiviikkona, helmikuuta 11, 2009

"Niin eppää!!"

"Toi sai isomman palan kakkua ku mä!" "Toi sai hienomman lahjan ku mä!" Näin
sanovat lapset. "Siis niin epäreiluu kun toi sai sitä ja tätä ja mä sain vaan
tämmösen." Näin sanovat nuoret.
"No, kyllähän on hieman kohtuutonta, että hän
sai tuon ja tuon verran enemmän palkkaa, mutta..."
Näin sanovat aikuiset.



Voitko laskea yhden käden sormilla, kuinka monta kertaa olet kuullut itsesi ja/tai muun ihmisen valittavan.

Ei haluta, että toisella olisi asiat paremmin kuin itsellä. Jos itselle menee huonosti, niin kaikilla muillakin pitää mennä. Tasa-arvo, tasa-arvo! Mutta jos itsellä menee hyvin, on aivan sama, miten muilla menee. Epätasa-arvo, epätasa-arvo! Oma napa, oma napa!


Kateellisuus, kateellisuus, kateellisuus. Se on niiiiin väärin, jos toinen saa jotain enemmän, tai jotain hienompaa kuin itse. Ei niin voi tapahtua! "Minulle kaikki edut nyt, noille muille ei mitään. Minä en voi iloita toisten puolesta, jos en itse saa samoja etuuksia." Se on tämä suomalainen ihmisluonne.
Mutta miksi ihmeessä? Miksi ei voida iloita, jos toisella menee hetkellisesti paremmin kuin itsellä? Miksi ei voida hyväksyä sitä, iloita aidosti ja olla voivottelematta omaa -huonompaa- tilannettaan? Jos toinen saa vaikka nyt kivan palkankorotuksen ja itse laskeskelet omia pennosiasi niin tosien puolesta voi iloita, vaikka hän ei olisikaan sinusta ansainnut lisä pennejä. Se on ystävällesi varmasti -ihan kiva päivän piriste- ja enemmänkin, miksei siitä voisi yhdessä iloita? Yhdistää molempien aito ilo. Outoja nuo ihmiset, jotka tuijottelevat aina vain omaa napaansa.

Tässähän tulee ristiriita. Miten Rosa, joka rakastaa itseään voi sanoa näin? Hehe, niinpä. Itserakkaus, tuo maailman ihanin, jopa sairaudeksikin luokiteltava, luonteenpiirre on siitä jännä, että sitä on niin monenlaista. On tervettä ja sairasta. On sitä hyvää ja huonoa. Sitä, joka rakastaa itseään eniten ja toisia melkein yhtä paljon. Ja niitä, jotka rakastavat itseään, mutta ei vilkaisekaan muita rakastavasti. Vaikea arvata, kumpi on sitä -hyvää- ja kumpi -huonoa-?

Hei ihmiset, yritetäänkö olla aidosti iloisia myös muista, eikä aina vain haeta omaa etua? Niin kaikilla on kivempaa tässä julmassa maailmassa! :)

20 mielipide(ttä):

pikkukissa kirjoitti...

Aivan randomina eksyin sivuillesi, mutta koska tykkään itse kun tuntemattomatkin kommentoivat niin pitääpä sanoa että tää oli tosi mielenkiintoinen kirjoitus!
Etenkin alku oli hyvin kirjoitettu, esimerkit olivat loistavia.

Ja idea, tykkäsin siitäkin paljon. Ihmiset voisivat ajatella välillä muitakin kuin vain itseään. :---)

kiitos ja kuutpai.

Rosa kirjoitti...

pikkukissa : Todellakin on kivaa, kun jotkut randomitkin tulevat kommentoimaan! :) Kiitos kehuista, sait aikaan hymyä. :) Teretulemast uudelleenkin!! :)

meppen kirjoitti...

voi kuinka oikeassa olet! Olen itse yrittänyt vähentää valittamista, mutta kyllä usein huomaa et nyt kuulostan itsekkäältä. Joskus huomauttelen kavereille ku pistää ärsyttämään jos joku valittaa koko ajan..
Hyvin kirjotettu!

Rosa kirjoitti...

meppen : Saman minäkin olen huomannut. Kuulostan usein itsekkäältä ja siksi olenkin yrittänyt vähentää valittamista. Huomautan myös ystäville, jotka eivät koskaan mitään muuta teekkään kuin valittavat. Kiitos kehuista! :)

snowwhite kirjoitti...

Mua on jo pitkään ärsyttänyt tää sun tapasi kirjottaa. Kamalan negatiivista tekstiä, saa kyllä ainakin mun päivän kääntymään jo alaspäin. Onko se sun tehtävä arvostella toisten tekemisiä? Vai oletko s itse niin täydellinen ettet sorru noihin valituksiin ja muihin? Minusta kyllä yrität olla pikkaisen pikkuaikuinen käsettelemällä 'elämää suurempia kysymyksiä' ja vielä noin negatiivisella tavalla. Voisit joskus ottaa sen ihan tavallisen tytön roolin ja lopettaa negatiivisuuden!

Rosa kirjoitti...

snowwhite : En rupea pyytelemään anteeksi, jos päiväsi on takiani kääntynyt ylösalaisin. Suosittelen siinä kääntämän nokan kohti muita blogeja, koska eihän ole kivaa, jos yhden tuikituntemattoman pikkuaikuisen takia päiväsi menee pilalle.
En ole täydellinen, eikä tehtäväni ole arvostella muita. Kirjoitan realistisella silmällä ja tiedän, mitä teen, mitä kirjoitan ja miksi. Olen itse aivan samanlainen kuin teksteissä "arvostelemani" ihmiset. Kyllä minäkin valitan ja teen muutakin pahaa. Minäkin olen vain ihminen.
Tehtäväni on vain ihmetellä ihmisluonnetta. Pidän "elämää suurempien kysymyksien" pohtimisesta, enkä nää mitään syytä, miksi en silloin kirjoittaisi niistä? Koska olen vain 15? Hääppöinen peruste.
Rakastan pohtimista ja pohdinkin miksi ihmiset ovat näin pahoja ja mikä on heidän motiivinsa toisten ihmisten elämän sotkemiseen yms. Tuon mielipiteeni julki, kuten sinä. Ja saan näin myös tehdä.

snowwhite kirjoitti...

eihän siinä mikään muu mättää, jokaisella on vapaus mielipiteisiin, vaan se, että blogisi taso laski. Ennen olin innokas luija joka odotti postausia innolla. Sitten yhtäkkiä tuli se tauko, ja sen jälkeen se tyttö kirjottaa että shoppailu ei jaksa kiinnostaa ja alkaa ohtimaan noita kysymyksiä, jotka hänen ikäiselleen tytölle ovat aivan tarpeettomia! Pidin vanhemmasta blogisi tuotannosta todella paljon.

Rosa kirjoitti...

snowwhite : Maailma muuttuu, niin minäkin. Elämäni menee eteenpäin enkä halua olla menemättä sen mukana.
Ennen oli ennen, nyt on nyt. Nyt olen tälläinen, silloin olin sellainen. En voi mitään sille, etten ole enää sellainen kuin mistä sinä pidit. Nyt täytyy hyväksyä se, ettei minusta sellaista enää tule. Enkä kirjoita enää sillä tavalla kuin siihen aikaan. En pidä samoista asioista kuin silloin. That´s it.

Kommenttisi siitä, että minun ikäiselleni sellaiset kysymykset, joita pohdin, ovat täysin tarpeettomia mietityttää siinä mielessä, että missä kohtaa tulee vastaan se rajapyykki, että tuon ikäinen saa pohtia ja tuon ikäinen ei. Enivei, nyt olen tässä ja tälläinen ja teen tälläisiä asioita. Pidä siitä tai et, itseäni en ala muokkaamaan.

mävaan. kirjoitti...

olen osittain samaa mieltä snowwhiten kanssa, koska sinähän valitat tuossa tekstissä että ihmiset valittaa. no, ehkä kuuluukin, ja ymmärrän kyllä tekstin tarkoituksen, kerrot kuinka asia sinusta on, ja se on minusta hyvä.

En ala väittämään että sinun täytyisi muuttua tai jotain, mutta minustakin olet muuttunut paljon, ennen kerroit iloisesti harrastuksistasi ja valokuvauksesta, shoppaamisesta yms,nyt vaikuttaa siltä että valittelet enimmäkseen ihmisten huonoja puolia ja ms.

tarkoitukseni ei ole loukata tai pilata kenenkään päivää valittamalla vaan kerroin oman mielipiteeni. Vaikutat muuten todella tiukalta ja pidät kiinni omista mielipiteestäsi joustamatta (se on ärsyttävää:D ), sinusta voisi tulla opettaja :D

Anonyymi kirjoitti...

Tää sun blogis nykyään aika tylsä. Siis mun makuun. Muute jos shoppailu, vaatteet ja muoti ei enää kiinnosta, niin miks sä blogis muotiblogiks? Siis eihän täällä ole ollu mitään vaatteisiin liittyvää joulun jälkeen.

Anonyymi kirjoitti...

Lauloitte kivasti sunnuntaina! Piti tulla moikkaamaan, mutta katosit jonnekkin enkä löytäny sua sieltä ihmisvilinästä.
Noh, ehkä ens kerralla :)

Neiti Kesäheinä kirjoitti...

Hieman aiheesta poiketen jättäisin sulle haasteen käyppä kääntymässä blogissani :D

Rosa kirjoitti...

mävaan : Jos katsoo ihmistä realistisesti, eipä paljon muuta näy kuin hounoja puolia. Surullista? Kyllä.

anonyymi : Anna mulle MUN kirjoittama sitaatti, jossa sanon tätä läävää muotiblogiksi niin voin ehkä yrittää ottaa sut tosissaan.

anonyymi : Hei, taidanpa tunnistaa sut. ;) Mulla oli tositosi kiire teatterille sieltä, joten siksi hävisin yks´kaks. Ens kerralla, joo! :)

Neiti Kesäheinä : Kiitoos! Käynpä kääntyilemässä ja toteuttelen jossain vaiheessa! :)

m kirjoitti...

oon nähny sut muutaman kerran betaniassa ja sun tupsupipo on aivan ihana :D taidan olla niin ujo etten oo uskaltanu tulla juttelemaan :p

Rosa kirjoitti...

m : Iik, kuka sä oot? Tunnenko sua? Millä leirillä oot? Hei tuu ihmees juttelee, jos vielä bongaat mut, lupaan olla purematta. ;)Kiitti! :)

Anonyymi kirjoitti...

Ootko tulossa huomenna betskun nuorten iltaan?? <:

Anonyymi kirjoitti...

Siis tarkotin blogilistan luokitteluu.

Anonyymi kirjoitti...

Oletko lopettanut kirjoittelun tänne?

Anonyymi kirjoitti...

Oon jo jonku aikaa seuraillu sun blogia sattumanvarasesti, mut vasta tää kirjotus sai kommentoimaan :) (Oon aivan samaa mieltä tosta valittamisesta.) On kivaa, että jaksat miettiä tällasia asioita, on hauskaa lukea saman ikäsen ihmisen mielipiteitä varmana kaikkia askarruttavista ja ärsyttävistä asioista. Sun blogi erottuu kivasti samoja asioita pohtivien yli 20v. ihmisten blogeista. Jatka samaa rataa! :)

Anonyymi kirjoitti...

ilmeisesti olet lopettanut kun vuoteen kirjottanu joten ois ollu kiva saada joku ilmotus lopettamisesta